Vi måste tillåtas att få vara olika
Den som gör flest fel vinner, är Andreas Dahls motto. Han menar att när man tänker så, då släpper prestationskraven och man kommer att göra riktigt bra saker. Inte minst är det viktigt när man jobbar med barn och ungdomar som Andreas ofta gör.
Som barn spelade Andreas ofta teater i skolan hemma i Kalvsvik. Engagerade lärare såg till att det sattes upp en föreställning per år kopplat till ämnena man läste. En av eldsjälarna var Andreas huvudlärare Britta. På föreställningarna blev det både sång och dans för Andreas. Teaterintresset fortsatte även när skolan var slut och tillsammans med sin mamma och syskon spelade han teater bland annat i Kalvsviks Spektakler.
Efter att ha arbetat en tid på ICA:s lager bestämde sig Andreas för att söka in på en skådespelarlinje. Det var ju teater han ville jobba med. Efter två år på folkhögskola var han helt klar över en sak:
-Jag ville inte bli skådespelare!
Att stå på scenen hade mist sin dragkraft, men inte att arbeta med teater.
-Det finns över trettio olika yrken att välja på i teatervärlden, något som kanske inte alla tänker på. Jag kom fram till att jag ville arbeta med människor och hjälpa dem att utvecklas så jag sökte in på dramapedagogutbildning i Storvik. Det var det bästa som hänt mig. Där hittade jag mig själv på något sätt.
Utbildningen blev en process
All undervisning sker på golvet berättar Andreas, förutom uppsatsskrivningar och dylikt. Det blir som en process där man arbetar i grupp med många olika övningar.
-Det är bra att själv ha testat alla övningar som jag använder i min undervisning. När en övning fungerar för mig, så kan jag också lära ut och få andra att känna sig bekväma. Man behöver våga göra fel, annars låser man sig. För mig är inte slutresultatet det viktigaste när jag jobbar med en föreställning även om det kanske låter underligt. Det viktigaste för mig är att utgå från gruppen, och hur de personerna kan utvecklas. Fungerar det blir det automatiskt en bra föreställning.
I sitt jobb som dramapedagog har Andreas tre ”ben” att förhålla sig till: jobba i grundskolan, amatörteater och fristående projekt, exempelvis teaterfestivaler.
I skolan arbetar han tillsammans med en kollega som är danspedagog i ett projekt som de kallar Skapande skola. Det kan innebära att skapa en föreställning tillsammans med eleverna eller så kan de arrangera ”dansmatte”. Syftet är att se varje individ och utvecklas tillsammans samtidigt som man har roligt, menar Andreas.
Bästa vännen betyder mycket
Han arbetar mycket och har lite dåligt samvete för att han inte alltid hinner umgås med vänner och släkt så ofta som han skulle önska.
-Jag är en spontan vän som inte tycker att man planera så mycket. Mina vänner är lojala och vet att det emellanåt kan dröja mellan gångerna vi ses. Däremot pratar jag mycket i telefon. Min allra bästa vän Therese och jag pratar minst en timme om dagen. Det bästa med henne är att hon aldrig dömer. Jag kan avslöja mina sämsta sidor och jag vet att hon ändå tycker om mig. Vi har varit vänner sedan vi var barn, och nu umgås även våra familjer.
En stor del av sin fritid lägger han på Växjö Pride, där han är projektledare. Nästa år blir tredje gången för Växjö Pride.
Växjö Pride
-Det första året var folk lite avvaktande. Både de som är med i HBQT-nätverk, olika organisationer och folk som stod bredvid och tittade på. I år märkte vi ett otroligt engagemang och stor kärlek, vilket känns fantastiskt. Nästa år blir det en Pride-vecka.
För Andreas är det självklart att arbeta med HBQT-frågor för att hjälpa andra att våga leva det liv de själva önskar. Han säger att för många handlar det om okunskap och att de kanske inte känner någon som är HBTQ.
-Det finns de som jag har mött som säger att ”du är ju en trevlig bög”, säger Andreas och skrattar.
Han menar att man inte ska behöva flytta till en storstad för att man inte är heterosexuell.
-Vi som arbetar med frågorna märker att det finns ett större intresse för detta idag, många företag hör av sig och vill ha kompetensutveckling. Vi kommer snart att starta en gay-klubb något som skulle varit otänkbart i Växjö för tio år sedan.
Mamma den stora förebilden
Andreas är trygg i sig själv. Han menar att hans mamma har stor del i detta. Hon tog hand om Andreas och hans tre syskon som ensamstående efter en skilsmässa och lät dem aldrig känna att de saknade något trots att hon arbetade deltid.
-Hon fick oss att känna oss värdefulla! Vi har väldigt roligt ihop min mamma och jag, och vi delar samma humor och intressen. Snart är det jul och jag ser fram emot att få umgås riktigt mycket med henne och resten av familjen.
En annan person som Andreas ser upp till är Mona Sahlin. Inte främst för hennes politiska åsikter utan för att hon, långt innan det blev så kallat politiskt korrekt att tycka så, har stått upp för HBTQ-frågor och att hon även drivit antirasistiska frågor.
-För mig är det otroligt viktigt att alla människor är lika mycket värda och ska få leva och verka med samma skyldighet och rättigheter och med samma förutsättningar. Vi ska tillåtas att få vara olika!
Namn: Andreas Dahl
Bor: i Växjö
Ålder: 33 år
Yrke: Dramapedagog, Regionteatern Blekinge och Kronoberg
Familj: Singel. Mamma och tre syskon.
Fritidsintressen. Växjö Pride och att umgås med vänner.
Bästa egenskap: Att se människor
Motto: Den som gör flest fel vinner