Vett och etikett blir aldrig omodernt!
Det började med att en barndomsvän ringde på dörren och sa: -Hej, är Mats inne? Mats mamma Britta svarade: -I det här huset säger vi god dag, och stängde dörren framför kompisen som fick ringa på igen. Då bestämde sig Mats Daneilsson för att ta reda på vad det där god dag egentligen betydde. På så sätt startade resan mot ”Etikettdoktorn”.
Från början höll Mats sitt intresse för vett och etikett hemligt. Det var inte självklart för en 15-åring i mitten av sjuttiotalet att berätta för sina kompisar att man vill ha ett jobb där man är klädd i kostym i en tid när de flesta gick i jeans och tröja, berättar Mats.
För drygt åtta år sedan tog Mats Danielsson, bördig från Alvesta, steget att säga upp ett fast jobb som Key account manager på ett läkemedelsföretag för att starta eget. Då hade han varit verksam i nästan 20 år inom detta område. Innan dess var han under ett antal år chef för vårdcentralen i Moheda där han också arbetade som distriktssköterska. Idag är Mats, vid sidan av Magdalena Ribbing, Sveriges ledande kompetens på vett och etikett och syns och hörs ofta i både tv och radio som sakkunnig.
När Mats började intressera sig för ämnet fanns inte internet, så han gick istället till biblioteket i Alvesta och lånade allt som fanns om vett och etikett. Böckerna gömdes undan så ingen skulle se att han läste dem. För att lära sig mer gick han runt och ställde frågor till folk om olika saker och sakta men säkert byggdes en stor kunskap upp. Hemsida byggdes när sonen hade ett skolarbete och behövde något att skriva om. Mats föreslog att de skulle skriva om vett och etikett och så blev det. Idag har den 1,5 miljoner unika besökare varje år och den har utvecklats en hel del sedan den första publiceringen. Den innehåller bland annat artiklar, en blogg och man kan skicka in frågor. Mats får cirka 5000 frågor per år, och den vanligaste frågan är vilken klädkod som gäller på en begravning. När ska mannen bära svart respektive vit slips? –Tänk på att aldrig skriva OSA (om svar anhålles) i dödsannonsen, säger Mats med ett finurligt leende. Enligt etikettsregeln betyder det nämligen att alla som läser annonsen ska meddela om de kommer eller ej, och det är nog inte tanken. –Skriv istället: svar till.
I sitt företag är Mats en efterfrågad föreläsare i ämnet framgångsrikt bemötande men jobbar också direkt med olika företags personal. –Jag jobbar med de mjuka frågorna, den känslomässiga delen, berättar han och förklarar hur man kan byta utsiktstorn i en situation. Med andra ord, ta ett steg tillbaka och betrakta hur man själv reagerar på en händelse för att därefter bemöta den andra personen på ett bättre sätt. -Allt handlar om respekt, säger Mats allvarligt. –Inte heller kulturskillnader blir något problem om man utgår från att visa den andre respekt.
Ett sätt för ett företag att vara framgångsrik i sitt bemötande mot sina kunder är att börja internt, menar Mats. Att säga hej och hejdå till sina kollegor, kan tyckas självklart men är det inte alltid. Inte heller att dela med sig av beröm för gott jobb.
På min fråga hur etikettregler ändras över tiden och vem som bestämmer vad som är god etikett svarar Mats direkt: -Samhället sätter normen. Jag följer debatten, läser på vad forskare kommer fram till, för att se vad som anses som norm. –Vi kan ta exemplet med mobiltelefoner. Frågar du ungdomar idag så anser de att det är självklart att de kan sitta och chatta med en vän via mobilen samtidigt som de sitter och fikar tillsammans med andra. Vem vet hur normen för dem ser ut när de blir vuxna, säger Mats och ler och tar motvilligt fram sin mobil för att jag ska få ta en bild på honom med den i handen.
Lite vett och etikett-fakta om julen: I Norden knyts julbordet till hedniska förfäders offerfest. Midvinterblotet. Man kan gissa att julbordet motsvarade det hedniska offeraltaret. Historiskt anses att man blidkade sädesmakten och växtkraftens andar.
Julkorten kommer från traditionen att dela ut olika tillönskningar om lycka inför nyår. Seden kom till Sverige på 1870-talet.
Julklappen kommer från en lantlig jullek. Man klappade på ytterdörren till någon som bodde i närheten och kastade in något föremål , en halmbock, ett vedträ eller någon annan skämtpresent och sedan gällde det att utan att bli sedd, ta sig därifrån. På presenten hade man satt fast en en glad vers. Under upptågen på 1800-talet klädde man sedan ut sig, tex. till en julbock. Den som blev tagen på bar gärning tvingades till någon uppgift som straff. Sedan övergick denna tradition till att man gav en julgåva istället. Detta var under sent 1800-tal och då var det julbocken som kom och lämnade dem. Med tiden blev ordet julklapp namnet på julgåvor. Det dröjde fram till 1900-talet innan fattiga familjer började med julklapparna.
Källa: https://vett-och-etikett.com/