Traditionsenlig hundutställning i Moheda
Shar Pei, Pomeranian, Tosa, Saluki och Phaléne är fem av de 99 raser som ställdes ut i Moheda på Svenska Bergs- och Herdehundklubbens traditionsenliga hundutställning i Moheda. Drygt 250 hundar var anmälda och bollhallen sjöd av folkliv och hundskall.
Carina Nilsson är ordförande i SBHK, Svenska Bergs-och Herdehundsklubben sedan 2005. Hon berättar att detta är den sjätte och sista tävlingen man anordnar för i år. Det är en officiell utställning för klubbens raser och inofficiell för övriga hundraser och en tradition att vara i Moheda på annandag jul varje år, men i år blev det dock en dag senare än vanligt.
-Vi har haft hundar i familjen sedan jag var liten, säger Carina, som föder upp Grand Danois. Min första helt egna hund fick jag 1973, då jag bara var 11 år. Vi har även ett par hundar av rasen Carno Corso, berättar Carina.
Årets hund i SBHK blev Eros, en vänlig och vacker tvåårig Pyreneerhanne. Ägaren Nina Danielsson berättar att Eros brukar vara med på hennes arbete, en förskola, och barnen där älskar honom. –Han vet om att han är vacker, säger Nina och skrattar. Han gillar att visa upp sig och ”raggar” gärna på tikar han träffar, även om de tackar nej.
SBHK:s största utställning äger rum i Norje Boke i Blekinge varje sommar. Nästa år blir det en tredagarsutställning med massor av hundar, berättar Carina. SBHK är en ung specialklubb som är underställd Svenska Kennelklubben och har ansvar för tjugofyra raser. SBHK bildades år 1999. De sex raser som ingick från början var: Cao da Serra da Estrela pelo comprido, Cao da Serra da Estrela pelo curto, Ungersk Kuvasz, Maremmano-Abruzzese, Pyreneérhund samt Pyreneisk Mastiff.
Läs mer om klubben på www.sbhk.se
www.wikipedia.se : om bergs- och herdehundar:
Boskapsvaktare eller boskapsvaktande hundar är arbetande brukshundar med uppgift att skydda frigående djur som tamfår och tamgetter samt även nötkreatur och hästar mot rovdjursangrepp. Denna uppgift anses vara en av tamhundens allra äldsta, alltsedan människan började hålla andra husdjur för sin livsmedelsförsörjning. På många håll i södra och östra Europa, Mindre Asien, Kaukasus, Centralasien, Mellanöstern och Nordafrika där lösdrift tillämpas har traditionen med boskapsvaktande hundar levt kvar.
Det finns tre slag av boskapsvaktare:
- Flockvaktare som följer djur i lösdrift.
- Territorialvaktare som vistas med djur i inhägnader.
- Herdehundar som arbetar med en herde och som har till uppgift att varsla om samt avskräcka annalkande rovdjur. Herdehundar kan ha den dubbla uppgiften att vara både vall- och vakthundar.