Studieglädje

Hos Studieförbundet Vuxenskolan i Alvesta gör man en rejäl satsning i vår. Lars-Göran Abrahamsson, verksamhetsutvecklare för SV Kronoberg, jobbar både i Växjö och Alvesta med all typ av verksamhet.

-De senaste 20-30 åren har det skett en förändring i hur folk väljer att gå på kurser och i studiecirklar. Förr var kurserna under en längre period med 10 – 15 träffar. Idag vill man istället ha kortare kurser under en begränsad period, så vi kör ofta kurser som bara är vid fem tillfällen. Det är det som är styrkan med folkbildning, vi kan anpassa från tid till annan efter behov, säger Lars Göran.

Frivilligt
I den lilla röda stugan vid Riksdagsmannagården i hembygdsparken har SV sina lokaler. Där finns ett par kurslokaler som gör att flera kurser kan pågå samtidigt. 

- Det är viktigt för oss att ha en lokal förankring, säger Lars Göran och berättar att det finns ett lokalt SV- kontor i varje kommun i länet. Folkbildning bygger på frivillighet och det skapar intresse. 

Mikael Bexander och Lena Sigfridsson är två av kursledarna inom SV i Alvesta.

Inredning
Lena Sigfridsson startar en helt ny kurs i vår som handlar om inredning. Hon har jobbat som stylist under många år som egen företagare och de senaste tio åren har hon arbetat i möbelaffär. Inredning och mat är det brinnande intresset och hon driver även en liten gårdsbutik.

-Vi kommer att prata om ett hälsosammare sätt att inreda, för att vi ska få ett hem som ger energi. Det blir ingen trendkurs utan det blir nya spännande sätt att inreda med hjärtat i fokus. Vi inreder vackert, vågat, färgstarkt, från växtriket, hälsosamt och spännande utan att det kostar en förmögenhet. Det finns ett stor nyfikenhet och intresse idag när det gäller just inredning.

Under kursen kommer deltagarna även få prova på att skapa förslag på inredning åt någon annan, kanske en kändis.

-När du går utanför din egen zon sätter det igång en process och du vågar ta ut svängarna på ett annat sätt. Om jag säger att nu ska du inreda ett hem åt exempelvis Kikki Danielsson så händer det saker som du kanske inte skulle kommit på annars, och det blir en väldigt rolig och inspirerande uppgift, säger Lena.

Digital identitet 
-Det är väldigt roligt att få jobba här eftersom man själv får lägga upp kursen som man vill ha den, säger Mikael som främst jobbar med data och IT. 

Ofta finns en plan för kursen men den kan ändras under kurstidens gång beroende på deltagarnas önskemål och intresse, berättar Mikael.  De som kommit lite längre hjälper och stödjer ofta de som har lite mindre kunskap.

I utbildningsprogrammet finns kurser för bland annat att göra hemsidor och skapa webbutiker. Även Google finns med på agendan. Idag har folk inte så bra koll på vilken digital identitet man har och vilka spår man lämnar på internet, menar Mikael.

-På måndagar kan deltagarna boka egen tid med mig för att ta upp sånt som de känner att de behöver extra stöd eller hjälp med. 

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.