Södra Sveriges största IT-mässa, IECBiT2015

För andra året i rad kommer IEC att anordna en IT-mässa i Konserthuset i Växjö. Planeringen av mässan, som går av stapeln 23 april, är i full gång. IEC startades för drygt tre år sedan som ett EU-projekt och är nu ett icke vinstdrivande kluster med nästan 200 medlemmar från näringslivet, akademin och offentlig sektor.
 

Medlemmarna arbetar tillsammans med frågor som rör utbildning, forskning & utveckling och kunskapsutbyte inom fältet Information Engineering. Lars Hornborg, en av projektledarna för IEC, berättar om syftet med nätverket. 

- Medlemmar får möjlighet att knyta nya affärskontakter, medverka i forskningsprojekt och att ta del av forskningsresultat. För medlemmar från akademin finns möjligeter att förankra kurser samt forskningsprojekt som härrör från verkliga fall och problem.

Efter Stockholm är Växjöregionen den region i Sverige, per invånare, som sysselsätter flest personer inom IT-sektorn, enligt en rapport från maj 2014 gjord av Tendensor.  Första etappen av IEC-projektet är nu avklarad och i början av sommaren kommer etapp 2. Målet är att ha skapat ett näringslivsdrivet forskarinstitut i slutet av nästa treårsperiod.

Mässan är en del i de aktiviteter som projektet genomför. Förra året besökte drygt 600 personer de 30 utställarna på plats. I år har man laddat om ordentligt och har förutom många utställare även flera intressanta talare på plats. Anna-Karin Hatt, tidigare IT-och energiminister inledningstalar, berättar Lars.

Maarten Botterman från Holland, välkänd inom IT- branschen, kommer att föreläsa om ”Internet of things” eller som man säger på svenska ”sakernas internet”. Detta är ett begrepp för utveckling som innebär att bland annat maskiner, fordon, hushållsapparater, kläder och andra saker förses med inbyggda sensorer och datorer. Dessa kan sedan exempelvis användas för att analysera och underlätta för oss människor. Kanske en medicinburk som varnar när du missat att ta din dos eller en joggingsko som analyserar stegen och ser till at vi rör oss effektivt.

-En annan intressant talare är Peter Neubauer, säger Lars. Peter är en av grundarna av Mapillary - en tjänst för att bygga en visuell modell av hela världen med användarnas foton och filmer från mobiler och kameror.

På plats finns också forskare från Linnéuniversitetet som visar forskning och olika experiment samt Coder Dojo Växjö. Coder Dojo är en internationell rörelse som lär barn och ungdomar att programmera.

-Det blir en intressant dag för både IT-proffs och småföretagare, säger Lars nöjt. Vi vill passa på att visa upp att IT-branschen är spännande att jobba i, många fler medarbetare behövs de kommande åren!

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.