Social ensamvarg - möt landshövdingen Kristina Alsér
Kristina är andra generationens invandrare, med en far som flytt från kriget, och skulle aldrig ta med en inskränkt person till en öde ö eftersom intolerans är det värsta hon vet. Möt landshövdingen i Kronobergs län, Kristina Alsér.
Kristinas far kom som flykting efter kriget till Sverige, från Östtyskland, med två tomma händer. Han hade inte ens hälsan, men lyckades ändå bygga sig ett liv i Sverige. Det har gett Kristina en stor respekt och ödmjukhet men också vetskapen att det mesta är möjligt.
Att tacka ja till att bli landshövding var inget självklart beslut. Efter lång fundering och viss sömnlöshet blev svaret till slut väldigt enkelt.
-Jag har ju i alla år uppmuntrat andra att följa sina drömmar och våga ta för sig. Då kunde jag ju inte själv tacka nej, när jag fick det stora förtroendet att bli landshövding i Kronobergs län.
Kristinas pappa har betytt mycket för hennes karriär eftersom han alltid har trott på hennes förmåga. Mormor stod för tryggheten, hon var en stark kvinna, utan utbildning men med stor generositet när det gällde att dela med sig av sina erfarenheter.
Råd till studenter
Kristina tog studenten för 40 år sedan. På den tiden drömde hon om att bo på landet och att jobba med människor. Under hela studietiden arbetade hon extra på ett hem för funktionshindrade barn och fick förståelse för alla människors värde. Där trivdes hon mycket bra och erfarenheterna från den tiden bär hon med sig. Dock blev hennes vägval något annat och tipset till dagens studenter är:
-Fundera på era nätverk, dokumentera de som finns rumt omkring er; lärare, kompisar, familjen, organisationer och föreningar ni är med i och så vidare, och se vilka kontaktytor ni har som kan vara till nytta i framtiden.
Att dela med sig av sina erfarenheter är viktigt för Kristina, det är på så sätt hon själv har lärt sig mycket. Nu är hon bland annat mentor för fyra ensamkommande flyktingbarn. I sin roll som chef och ledare på Länsstyrelsen är hon en person som hugger i där det behövs. Pratar fort, gör mycket, skrider till handling men inte utan att ha en plan och ett mål. Möten ska vara korta och ha ett syfte.
-Jag är en visionär, strateg och en doer!
Planering är A och O
Sin energi får hon genom att jobba hårt med kroppen. Helst hemma på gården på landet. Då stänger hon av mobilen "mentalt" och går ut i skogen och jobbar. Frisk luft och rörelse ger resultat, både för kropp och själ. För att få till sin lediga tid planerar Kristina veckorna noga. Varje söndagskväll görs programmet för kommande vecka, det gäller att vara strukturerad för att kunna vara flexibel, menar hon.
-Det finns så många områden som är intressanta i mitt arbete. Vi har många duktiga och MYCKET kompetenta medarbetare och det är roligt att se vilket ansvar de tar. På Länsstyrelsen har vi både bredden och spetsen inom de flesta områden och vi är en viktig kugge i människors vardag på så många olika sätt.
Om Småland vore en person, hur skulle hon vara då?
-Småland skulle vara en klurig entreprenör. Landskapet är ett Sverige i miniatyr med sjöar, berg, skog och natur och frisk luft. Vi bottnar i historien men befinner oss i framkant.
Kristina var tidigt ute med att ha en hemsida för sitt företag eftersom kommunikation är viktigt för henne. Twitter och Facebook använder hon gärna för att informera och dokumentera vad Länsstyrelsen gör och hon är gärna personlig men inte privat. Bästa mötena är att träffa människor. På residenset har de mellan 5000 - 6000 gäster varje år och Kristina tycker det är roligt att koppla samman olika människor och kompetenser med varandra.
Vänner betyder mycket för Kristina, trots att hon i grunden är en ensamvarg. En vän ska vara uppriktig och ärlig, menar Kristina, och berättar att hennes man är hennes bästa vän. Hon är öppen men har hög integritet.
-Jag önskar att jag kunde sjunga, blir svaret på frågan om en talang hon önskar att hon har.
Enda sedan fjärde klass, då hon och en klasskompis inte fick vara med i Luciatåget för att de ”inte kunde sjunga”, har hon drömt om att våga sjunga. Nu sjunger hon, efter att ha tagit sånglektioner, men bara för sig själv och sina barnbarn, inte för publik. Kristina har lätt för att skratta och hon har en självdistans som gör att hon kan skratta åt sig själv.
En mer okänd talang som Kristina har är att kunna sy. Hon sydde alla barnens kläder ända tills de protesterade mot att ha hemsytt på sig. En ny symaskin står på listan, något att syssla med när det är dags att lämna förordnandet som landshövding om ett drygt år. Den stora trädgården på 12 000 m2, väntar där hemma på gården i Vimmerby.
-Jag hoppas kunna ägna mer tid åt familjen, jag har jag 10 års ”paybacktime” till mina barn och barnbarn så sysselsättning lär jag inte bli utan i framtiden heller, säger Kristina och skrattar.
Faktaruta:
Namn: Kristina Alsér
Bor: i residenset i Växjö
Familj: man och tre vuxna barn och barnbarn.
Ålder: 58 år
Yrke: Landshövding
Fritidsintressen: Familjen och naturen.
Bästa egenskap: Positiv och uthållig. Visionär och strateg.
Motto: Det mesta är möjligt. Jag jobbar för det jag tror på.