Skolsköterskor arbetar förebyggande
Peter Rosholm är skolsköterska på Vislanda och Grimlsövs skolor sedan år 2011. Tidigare arbetade han bland annat på barnakuten, men nu handlar det mer om förbyggande hälsovård, säger han.
Som skolsköterska har man ett uppdrag att arbeta förebyggande, ungefär som en företagshälsovård. Skolan tar över efter BVC och följer upp barnen under deras skoltid och ser till att de mår så bra som möjligt.
-I höst kommer jag att kalla alla fjärdeklassare till hälsosamtal, då pratar vi bland annat om hur de mår och hur deras liv ser ut här och nu. Vilka aktiviter sysslar de med och hur är sömnen. Vi kollar också längd och vikt och syn.
Peter har ett stort antal elever att värna om, tillsammans är det närmare 700 elever på de båda skolorna.
Lössen kommer
Huvudlöss trivs bra i värme och dyker upp med jämna mellanrum där folk trängs. Skolan och förskolan är inget undantag.
-Det viktigaste är att skaffa sig en luskam, den kostar bara några tior på apoteken. Genom att regelbundet kamma igenom håret tar man bort äggen, gnetterna, från håret så att inte löss utvecklas. Det är bra om hela familjen går igenom sina hår, eftersom löss gärna sprider sig om man är nära varandra.
Löss har alltid funnits
Löss är inget nytt, det har i princip alltid funnits, för var det väldigt vanligt eftersom många bodde trångt. Det förekom att många barn delade säng i de mindre bemedlade familjerna och därför trodde folk att hygienen spelade roll. Men löss lever av blod, så det har inget alls med hygien att göra, säger Peter.
Om det trots allt utvecklas löss från äggen så finns det bra lusmedel att köpa på apoteken. Peter tipsar också om att gå in på 1177:s hemsida och läsa råden som finns där.
-Luskammen är det absolut bästa och enklaste för att förebygga och för att komma tillrätta med spridningen, säger Peter.
Roligt med variation
Peter trivs mycket bra med att arbeta som skolsköterska.
-Det är bra variation och jag som tidigare bland annat arbetat med psykisk ohälsa och missbruk tycker det är skönt att kunna vara med och påverka barnen från början, för att minska risken för dem att hamna där. Jag gillar att pyssla om dem. Det finns många att ta hand om.
Höga krav
-Barnen i förskola mår generellt sätt ganska bra idag, men ju äldre de blir desto mer krav ställs det på dem och i femte, sjätte klass börjar också det sociala spelet mer och mer. Även på våra två skolor förekommer det att elever mobbas, vi är inget undantag. Men vi har ett genomarbetat program och vi anställda på skolan arbetar med värdegrunder för att förebygga. Om det händer så gör vi naturligtvis också ordentliga utredningar. Förr var det mer fysisk mobbing, idag sker mycket på nätet och därför är vi restriktiva när det gäller mobilanvändadet i skolan.
Framgångsrikt integrationsarbete
I Vislanda har man lyckats bra med integrationen för nyanlända i skolan. En anledning är att de som är nya får en fadder i skolan, som hjälper dem tillrätta och blir deras vän.
-Alla ska ut i vanliga klasser så fort som möjligt, och då är det bra om den sociala biten fungerar. Det är inte alltid det lättaste att exempelvis hoppa rakt in i en niondeklass och hänga med i undervisningen när man knappt hunnit lära sig språket, säger Peter.