Sagobygden, en kulturskatt
I de småländska skogarna finns Sagobygden. Berättelserna om spöken, Näcken, troll och andra ruskiga saker har gått i arv via muntliga berättelser. En välkänd sagoberättare från Alvesta var häradsmålaren Sven Sederström som levde i början av 1800-talet.
Det finns många platser att besöka om man vill uppleva några av berättelserna på plats. Det blir inte bara en spännande utflykt utan också ett sätt att lära mer om hur folk levde förr. Vid många av besöksmålen står det ett så kallat sägenskåp där berättelsen finns nerskriven på flera språk. I många av skåpen finns broschyrer om Sagobygden där det går att läsa mer om alla olika utflyktsmål.
Berättarnätverket Kronoberg brukar varje sommar vara ute på olika platser och berätta sägner och legender. En av berättarna är Vibeke Hyltén-Cavallius. Henne träffar jag vid Blodberget vid Åsnens strand där hon ska hålla en berättarkväll som ska handla om Blända, Asagundarna, jättar och äpplen.
-Du vet väl att äpplen har stor betydelse i folktron. Om man vill få någon att bli kär i en ska man ta ett äpple och sticka hål i det. Sen sover man med det under armen i tre nätter och så snart man får syn på den man är kär i ger man äpplet till henne /honom. Vid första bettet vaknar kärleken, säger Vibeke och skrattar.
Blodberget är en gammal offerplats där man blotade till Oden. Åsnen har fått sitt namn efter asagudarna – asarnas sjö. Anledningen till att det finns så många öar i sjön beror på att det en gång i tiden fanns en jätte som var kär i en flicka som bodde på en ö långt ut i sjön. För att komma till henne samlade jätten grus och stenar i sin vante och sen slängde han ut lite i taget, och öarna bildades. På så sätt kunde han till slut nå sin käresta. Blodberget är även känt för att Blända, en småländsk hjältinna, och hennes kvinnor var där och tvättade av sig blodet från striderna med danskarna.
-En av anledningarna till att dessa berättelser existerar är att man förr använde dem för att försöka förklara hur saker och ting låg till. Som exempel: asagudinnan Idun vaktade de gyllene äpplena åt asagudarna och varje fick de äpplen att äta. På så sätt blev de aldrig gamla och sjuka. Än i dag använder vi uttryck som ”ett äpple om dagen håller doktorn borta”, berättar Vibeke.
I Alvestas närområde kan man förutom Blodberget även besöka Karins sten, där en flickade räddade sig från en flock vargar och Kongshögen som ligger vackert vid Dansjön. I Kongshögen ska den danske kungen, som besegrades av Blända, finnas begravd. Hanaslövsberget bjuder inte bara på skidåkning. Här bor också en trollkärring som har lurat in folk i berget. Näcken var en fager en som satt och förförde med sin musik vid vattnet, både i Blädinge och i Hjärtanäs.
Vibeke är också lärare för nyanlända och brukar berätta sagor för sina elever.
-Dels för att sagorna innehåller så mycket av vår historia och tradition, så det är bra att ta lärdom av, men också för att få höra liknande berättelser från deras hemländer, för det finns det oftast gott om, säger Vibeke.
För den som tycker det är roligt med geocahing, skattjakt via gps, finns möjlighet att hitta ett 20-tal skatter i Sagobygden.Berättarnätverket Kronoberg har en hemsida där man kan läsa mer: www.sagobygden.se
Vibeke Hyltén-Cavallius
Karins sten
Kongshögen