Möte med professor Welf Löwe, stolt att vara nörd

FAKTARUTA: Welf Löwe, Ålder: 45 år. Bor: i Gemla

Familj: fru Corina och tre barn, Konstantin, född 93, Amelie född 96 och Nicolas född 00

Yrke:  Professor,  undervisar på forskarutbildnings- och grundutbildningsnivå inom programvaruteknik, kompilatorkonstruktion och parallella beräkningar vid institutionen för datavetenskap på Linnéuniversitetet och vid institutionen för data- och informationsvetenskap på Linköpings universitet. Har även ett företag, Softwerk AB.

Fritidsintressen: tränar kampsport, Taekwondo. I Tyskland tränade han karate men när sonen började träna Taekwondo bytte Welf sportgren så de kunde träna tillsammans. -Det är min fru som hittar på roliga saker som vi ska göra, säger han. Själv håller jag på med ”avkopplings”-programmering men det uppskattar inte Corina lika mycket som jag, säger Welf med ett skratt.

Bästa egenskap: Jag har en stark vilja och är målinriktad. Allt som jag har satt upp som mål har jag gjort: bli professor, ha svart bälte, ha familj med hund och barn och ha företag.  Allt detta har jag genomfört.

Motto: Det varierar, i år är det  ”tack jag är nöjd”. Egentligen vill jag inte vara nöjd men ibland behöver jag ta ett steg tillbaka för att se om det jag vill är värt insatsen. Att ha en ännu större vilja gör saker inte bättre, så jag får bromsa mig själv lite grann.

Intervju:

Hur var din barndom där du växte upp i Tyskland?  -Jag blev präglad av mina föräldrar som krävde att man skulle prestera, säger Welf. Det var självklart att jag skulle doktorera, det var inget märkvärdigt för dem. Pappa är ingenjör och mamma veterinär med egen klinik, där även min bror arbetar som veterinärkirurg.

Hur kom det sig att du och din familj hamnade just i Sverige?  -Det var faktiskt en slump, svarar Welf. År 2000 fick jag ett samtal från Linnéuniversitetet med frågan om jag ville söka tjänsten som professor. Vid den tiden kände jag mig lite grön och att jag behövde några år som forskare innan jag blev professor. -Trots det åkte jag på intervju och väl där kände jag att jag verkligen ville ha jobbet. Barnen vill inte flytta tillbaka till Tyskland, de trivs så bra här.

Hur är det att bo i Sverige jämfört med Tyskland? – Eftersom jag kommer från Berlin så är skillnaden mer storstad jämfört med en mindre stad, än Sverige jämfört med Tyskland, säger Welf . -I Sverige är man snällare och trevligare mot varann.  I det tyska arbetslivet kan man vara väldigt tydlig utan att vara otrevlig, så är det inte här, menar Welf. Här är man trevlig ända tills man exploderar, säger han och skrattar. -Om det funkar bra, är arbetsklimatet nästan som i en familj i Sverige, men i kris är det svårare här än i Tyskland, sammanfattar Welf.

Hur har du gjort för att lära dig språket? –I början fick jag några privatlektioner. Jag är den i familjen som lärde mig språket sist, för jag kunde prata engelska på jobbet. Det gjorde jag gärna, säger Welf leende, för jag ville inte prata dålig svenska, professor som jag är, det skulle kännas pinsamt.  

Har du bott i fler länder? –Efter jag hade doktorerat  bodde vi  i USA ett halvår och trivdes väldigt bra, berättar Welf. Eftersom jag hade ett jobb att komma tillbaka till i Tyskland så det blev bara ett halvår. Tanken var att vi skulle åka dit igen, men då kom den stora IT-krisen så det blev inte av.

Vad fick dig in på ditt yrkesval? –Det var efter min pappa, som också arbetade med programmering. –Jag visste tidigt att jag ville bli ingenjör eller matematiker, säger Welf. Datavetenskap var den coolaste utbildningen på den tiden, och alla ville plugga det. 
 När jag läser om dig på din hemsida står det ”Som forskare är  jag intresserad av metriker för kvaliteten på mjukvara och  teknisk dokumentation, design mönster och arkitektur analyser  för att stödja programförståelse, kontextsensitiv komposition  och parallellisering för mjukvaru-optimering, och pekare-  analyser som en bas.”

 -Kan du förklara så jag förstår vad du gör? –Javisst, säger  Welf direkt. - IT system är stora och komplexa. Om man  exempelvis vill skriva ut på A4-papper, hur Word och  operativsystemet som behövs för att Word ska fungera är  programmerat, blir högen 800 meter tjock.  För att förstå så  stora IT-system behövs program som visualiserar och förklarar  för exempelvis en designer. Det jag gör är att skriva IT- system  som kan analysera och läsa andra system, förklarar Welf.

 Måste man vara nörd för att bli professor? Ja, säger Welf  allvarligt. -Jag är fyrkantig och nördig och jag är stolt över att  vara nörd. –Min sociala kompetens har jag fått träna upp, det  är min fru som är den sociala i familjen, säger Welf och  skrattar. 

 Vad får dig engagerad? Gåtor och nästan olösbara problem  gillar jag verkligen, säger Welf. 

Vad krävs för att bli en bra forskare? –Man bör vara målmedveten och även ha en viss kreativitet och fantasi . Till det kommer krav på mycket kunskap som man bland annat får genom att läsa många böcker., säger Welf.

Hur ser du på IT om 15 år, vilka förändringar ser du framför dig jämfört idag? –Då är vi IT, svarar Welf direkt. Redan idag ser vi att mobilen är en del av våra barn och det gör faktiskt fysiskt ont hos dem om vi tar ifrån dem deras mobil. -Det är en evolutionär process och vi  värderar framtiden med dagens kunskap om framtiden, eftersom vi faktiskt inte vet hur det blir. Idag kan vi göra mycket mer än man kunde för 10 – 20 år sedan och det gör vi  via IT, menar Welf

Vilka uppfinningar tycker du har varit de viktigaste för oss människor? –Hjulet eftersom det står för att vi kan utnyttja mekanik för att bli starkare än vi är, svarar Welf med självklarhet. –Därefter kommer konsten att trycka böcker eftersom vi  då kunde  börja kopiera och multiplicera kunskap, säger Welf. -Kunskapen blev tillgänglig för flera och fler kunde bidra. Sist men inte minst transistorn som möjliggjorde data och förstås Internet som demokratiserar och ger oss stor tillgång till kunskap, säger Welf.

Vad ser du fram emot? -Nästa dag, alltid nästa dag, avslutar Welf.
 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.