Modern skattjakt - geocaching

Annika Ström arbetar som lärare i Alvesta kommun.

-Jag och min kollega Charlotta Rahm såg att AV-media i Växjö skulle ha kurs i geochaching och vi tyckte det lät intressant. Efter introkursen började jag testa det ihop med mina barn för att se om det funkade. I samband med camping på olika ställen gav geochaching motivation till promenaderna. Perfekt när man väntar på något, att leta efter en skatt, säger Annika.

Ordet Geocaching betyder jord, mark (geo) och gömställe (cache) och är på svenska ungefär "skattjakt med GPS". Geocaching startade i USA år 2000 genom att Dave Ullmer ut en hink med småprylar utanför Portland i Oregon. Han berättade om detta i en diskussionsgrupp på nätet och sporten etablerades.På mindre än en månad växte Daves idé till en hobby med regler, gömmor, epost-listor, diskussionsgrupper och en egen webbplats.

För att syssla med Geocaching behöver man ha en bärbar GPS-enhet exempelvis i sin mobiltelefon. Någon gömmer en burk eller något liknande som innehåller en loggbok och en penna. Den som gömmer tar fram så noggranna koordinater till platsen som möjligt och publicerar dessa på internet. Ibland även tillsammans med ledtrådar. Sen är det dags för andra att leta upp gömman, geocachen, och skriva in sig i loggboken. Man får ta ett föremål från cachen, men då måste man lägga ett annat föremål i utbyte helst med samma värde som det man tar med sig.

Annika, som bland annat undervisar i matematik, har även låtit sin klass få prova på geocaching och säger så här om nyttan med det:

- Våra elever har genom geochach fått träna på att orientera sig i sin närmiljö med hjälp av GPS och i matten tränades samtidigt avståndsbedömning med koordinater. Att man sedan gör det i skattjaktsform med ledtrådar gör det extra roligt. Alla chacher innehåller ju även intressant fakta om platsen. Att hålla på med Geochaching är ett lärorikt, spännande och roligt sätt att använda mobiler/paddor i skolan. Vi fick låna utrustningen till eleverna från Av-media, säger Annika.

Annika Ström, Alvesta

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.