Minibilmodellbyggaren i storformat
En tålamodskrävande, kreativ ensamhobby. Så beskriver Ingemar Haglund, Alvesta, sitt modellbyggande. Han byggde modeller redan som barn men tog en lång paus och är nu igång igen sedan åtta år tillbaka.
Bilar har alltid varit hans stora intresse och på 80-talet åkte han och tre killar till över till Florida för att bygga om bilar. Ingemar beskriver det som en tuff tid men också väldigt roligt. Efter ett år åkte han och en kille till hem till Sverige igen medan de andra två blev kvar och har nu en framgångsrik firma som bygger rallybilar.
Man måste ha mycket tålamod om man ska bygga modellbilar. Det är små detaljer som ska stämma exakt. –Jag behöver ingen avstressande terapi, säger Ingemar och skrattar, det räcker att gå ner i källaren och bygga några timmar så blir man lugn och avslappnad. Tiden bara flyger iväg.
Numera köper han det mesta han behöver via nätet, oftast via eBay. I USA har han många kontakter som tipsar om olika modeller. –Det finns inga butiker kvar ute i landet som säljer modellbyggsatser, säger Ingemar beklagande. Närmaste färgbutik finns i Helsingborg, så det blir till att skicka efter det jag behöver.
En stor del i byggandet är att designa egna modeller. Man tar en del från en modell och något annat från en annan modell. Saknar man delar så använder man sitt nätverk på internet för att hitta rätt del, säger Ingemar. –Vi köper inte från varann utan vi byter och hjälps åt för att få fram de rätta detaljerna.
Den bil som Ingemar är mest stolt över har han också vunnit priset ”bästa ombyggda bil” för på en mässa i år. Det är en röd Ford Thunderbird -62 och det finns ingen annan bil som är designad som den. Hur noga man än tittar på den så ser man inte att det är delar som är utbytta mot andra.
-Hur har du blivit så duktig på att bygga bilmodeller, frågar jag. –Jag har övat och prövat, säger Ingemar. Vet inte hur många bilar jag byggt, kanske ett 50-tal. Varje bil tar flera veckor att bygga – ibland längre tid. Sen har vi ett forum på nätet där vi diskuterar och visar varandra bilder på våra modeller och utbyter erfarenhet. Men det mesta har jag lärt mig själv.
En annan sak som Ingemar är stolt över är hans ”Camaro collection”. Det är bilar som aldrig byggts i full skala som han byggt modeller av, vilket gör hans bilar unika.
Ingemar säljer aldrig sina färdigbyggda bilar, finns inga pengar i det säger han. Det är fler som samlar på obyggda bilar eller på tomma lådor. Det finns de i USA som betalar upp till 5000 kr för en riktigt ovanlig låda.
Christina, Ingemars fru, har byggt ett par modellbilar som hon ställt ut i damklassen och hans dotter har byggt en. –Det är väldigt få kvinnor som har denna hobbyn, säger Ingemar lite bekymrat. Av någon anledning är det mest pojkar som ägnar sig åt byggande. Tittar man på lego så är ”pojkmodellerna” mer gjorda för byggande än ”tjejmodellerna” som har fler färdigbyggda bitar, berättar Ingemar. Flickor tränas helt enkelt inte i byggande vilket är synd, menar han.
Nästa år fyller Ingemar 50 år och har bestämt sig för att bygga så många modeller han hittar och hinner från sitt födelseår 1965. Det rör sig om ca 18 – 20 bilar som han sen ska ställa ut i Borensberg på den största modellmässan i Sverige, helgen efter midsommar. Där ställer mer än 100 modellbyggare ut sina alster, inte bara de som bygger bilar utan alla slags modeller. –Mina vänner hejar på och hjälper mig att hitta modellerna från 1965 och jag ser verkligen fram emot att få ställa ut mitt jubileumsår, avslutar han.
65:orna, alla modeller ska byggas.