Med en fot på asfalten och en i skogen.
-Man ska inte ligga på latsidan, jag går aldrig hemma och drar benen efter mig. Vilar jag så är det ett aktivt val och inte något jag bara gör. Nyss byggde jag en veranda, det tog en dag men sen var det klart.
Magnus Källström gör inget halvhjärtat. Det han väljer att göra går han in för med hull och hår. Därför är det kanske inte så konstigt att han driver en Krav Maga-klubb tillsammans med två andra killar, istället för att bara träna där. Eller att han har både får och vinstockar på sommarboendet eller att han är ledamot i förbundsstyrelsen för Studiefrämjandet på riksnivå efter att varit aktiv i föreningslivet sedan han var ung.
-Jag vill ge tillbaka! Det fanns människor som engagerade sig i styrelse- och föreningsarbete när jag växte upp, och som gjorde det möjligt för mig att vara med i Strövarna och andra roliga föreningar, nu är det min tur att ge tillbaka lite till dem. Dessutom får får man bra insyn och kan påverka när man är aktiv i en förenings styrelse.
Kampsport
Magnus flyttade till Växjö från Jönköping för drygt tio år sedan och bestämde sig för att börja träna kampsport i form av Krav Maga.
-Jag är ingen tävlingsmänniska så det blev ett naturligt val med Krav Maga, som är en sport man aldrig tävlar i. Jag var omkring 19 år när jag började träna kampsport och nog fanns det en viss fascination för just kampsport på den tiden, inspirerad av Ninjafilmer som var populära när jag växte upp. Men jag tror att det redan då fanns något inom mig som insåg det fina i att man blandar träning, nöje och nytta genom träningen. Det som verkligen har fått mig att fastna är att man får så mycket ut av det, både mentalt, fysiskt och att man lär sig ta hand om sig själv.
Driver klubben
Magnus är numera utbildad instruktör och driver klubben i Växjö tillsammans med två andra.
-Det som nog alla tränare håller med mig om, oavsett vilken sport de håller på med, så är den största glädjen när man ser någon utvecklas. Alla som finns på vår klubb idag har jag sett från dag ett, och för vissa har det varit en stor resa att gå från noll kroppskontroll till att må bättre både fysiskt och psykiskt.
Två sidor – mylla och asfalt
-Jag har två olika sidor; dels stadsmänniskan som trivs i storstäder med puls och dels landsortsmänniskan som trivs ute på landet med vår gård, fårklippning och vinodlingen. En del som träffar mig blir lite förvånade att jag inte, så att säga, har valt sida utan trivs lika bra med båda delarna. Vi åker gärna till storstäder på semester och vi bor vinterhalvåret året inne i Växjö.
Logistikproblem med förskola och pendling
Om 15 – 20 år när barnen har växt upp tror Magnus att han och Katarina bor på landet på heltid, något som inte låter sig göras idag.
-Det fungerar inte att pendla så långt när man har barn. Dels måste man ha två bilar, för att åka buss är inget alternativ om barnet exempelvis blir sjukt och måste hem från dagis. Rent logistiskt går det inte ihop. Vårt hus på landet är inte heller vinterrustat för små barn, det gick bra så länge jag och min sambo bodde här själva men inte när vi fick en bebis i huset.
Miljöansvar
Katarina och Magnus träffades av en slump kan man säga.
-Jag hade precis bestämt mig för att ta jobb på Studentkåren i Växjö och flytta från Jönköping. Katarina hade precis flyttat upp från Lund. För båda oss var Växjö tänkt att vara en parantes i våra liv, men där och då förändrades bådas liv, vi hittade kärleken i varandra och idag har vi två barn tillsammans.
Magnus och Katarina tycker det är viktigt att ta ett miljöansvar. De har som målsättning att köpa så lite kött som möjligt som inte är egenproducerat eller som de själva inte har jagat, vilket gör att de får kontroll över vad de äter. Det blir mest fisk och vilt.
-Det känns bra både ur djursynpunkt och för miljön att jaga och det var faktiskt Katarina som fick mig intresserad av jakt eftersom hon var en van jägare. Utöver köttet försöker vi köpa så mycket närproducerat som möjligt, vi har många grannar runt omkring i Urshult som odlar, vilket är både smidigt och tacksamt för oss.
Kommunikation
Magnus jobbar med studentrekrytering och kommunikation på Linnéunversitetet I Växjö där han också är sektionschef.
-Jag trivs med att jobba med kommunikation. För 16 år sedan stod jag i valet mellan att fortsätta plugga speluveckling eller satsa på kommunikation. Jag valde det senare men jag ser också vilken spännande marknad hade varit att få jobba med “game”-branschen som utvecklare.
Föräldraledig
När äldste sonen föddes för några år sedan delade Magnus och hans sambo lika mellan föräldradagarna och så kommer de att göra även denna gången, yngste sonen är en dryg månad gammal nu.
-Jag vill vara hemma med mina barn, det är för mig självklart att vi delar lika. Jämställdhet är att man har samma möjligheter oavsett hur man är, vem man är eller varifrån man kommer. Och när det gäller föräldradagar ser jag det som min rättighet att få ut hela min del av dem.
Faktaruta:
Namn: Magnus Källström
Bor: i Växjö och i Urshult
Ålder: 36 år
Yrke: kommunikatör och sektionschef på Linnéuniversitetet
Familj: sambo och två barn
Fritidsintressen: träna och naturen
Bästa egenskap: Glad och öppensinnad
Motto: Man ska ta vara på all tid.
Fotograf: Anders Printz