Lisa, Sveriges mest kända röst?
I november passerar hon Hasse Tellemars rekordtid som programledare för ”Ring så spelar vi” och nästa år blir det 20 år. Många har hört hennes mjuka röst under årens lopp.
Ring så spelar vi, Karlavagnen och Lördag med Lisa är några av de program hon har varit och är programledare för. Samtliga ligger i topp när det gäller lyssnande. Lördag med Lisa har alltid runt 450 000 lyssnare vilket motsvarar 80% av alla som är uppe och lyssnar på radio mellan klockan 6 och 7 en lördagsmorgon. Lisa spelar musik från 60- och 70-talet och pratar egna minnen om vad som hände då.
Numera är Lisa egen företagare och frilans efter att ha varit anställd på Sveriges Radio i 25 år. Hon varvar sina uppdrag som programledare med att vara ute och föreläsa och jobba som moderator, bland annat i frågor som rör anhörigstöd.
-Hur gör man för att ta hand om sig själv, som anhörig? I Sverige är det 1.3 miljoner människor som ger daglig hjälp till någon eller några anhöriga. Utan dem rasar hela sjukvården! Dessa anhöriga blir ofta själva sjuka för att det blir för tungt, både fysiskt och mentalt, berättar Lisa.
Det finns en lag som säger att kommuner ska stötta anhöriga, men det är inte alla som gör det menar Lisa.
-Jag funderade på hur det skulle gå för min egen pappa när han blev ensam, han var van att mamma tog hand om mycket i hemmet. För tre år sedan dog mamma och i början var han lite vilsen, att tvätta och handla ensam var helt nytt för honom. Men han är vid sina 96 år, precis som jag själv, nyfiken på att lära och att fortsätta utvecklas. Han kan köpa en konstig exotisk frukt bara för att få känna hur den smakar. Numera både handlar han, sköter tvättmaskin och dammsugare, men vid matlagning går gränsen. Det behöver han hjälp med, säger Lisa.
Lisa är lik sin pappa. Både hon och pappa Carl-Ola har en positiv livssyn och vill dela med sig av den. Vi har alltid ett val att söka glädjen, menar Lisa, och balansen i livet är viktig.
Satsade på kärleken
Numera bor Lisa i Karlskrona, men jobbar i Växjö två dagar i veckan och bor då hos sin far. Anledningen till flytten heter Mikael.
-Vi valde att satsa 100 procent på kärleken när vi möttes för några år sedan. Mikael hade sina barn runt Karlskrona, min son Edvin bodde redan i Oslo, så det blev naturligt att jag flyttade iväg. Det går inte med några halvmessyrer om man ska vinna hela lyckan, tror jag, och vi ville verkligen dela allt i livet med varandra. Jag har aldrig haft det så bra som nu!
I Karlskrona finns också Lisas nya keramikverkstad där hon tillbringar många timmar med att utveckla sin konst. Det råder ingen brist på aktiviteter i Lisas liv, hon skriver också många av frågorna till Ring så spelar vi och är engagerad i Björkholmens byalag när det gäller att skydda kulturen på ön där i Karlskrona.
-Jag är lättantändlig och går igång på saker som jag vill påverka i min omgivning, men jag är ingen föreningsmänniska.
Lisa säger att hon lever här och nu och kan fångas mycket av något. Vännerna är vana att hon ”försvinner” då och då.
-Det är viktigt att ha vänner som älskar en trots allt. Däremot kan man inte bära med sig alla människor i hela livet. För sin utveckling måste man våga släppa taget ibland om några och ta in nya vänner i sitt liv.
Att flytta från sin hemstad sedan 30 år till en helt ny stad, som Lisa har gjort, innebär att börja om på många sätt, knyta nya kontakter och bygga nya nätverk.
-Det kan vara nog så knepigt, även om jag bara har flyttat en dryg timmes bilfärd bort och talar samma språk. Jag tänker ofta på vilka prestationer de gör, som tvingats fly från sina länder för att etablera sig här. Hur stor omställning det faktiskt är att lämna allt, inklusive gamla vänner och hur svårt det måste vara för dem att börja om. För egen del har jag ju nära till Växjö och kan hålla kontakten både med staden och vännerna.
Uppkopplad eller avkopplad
Lisa har en privat Facebooksida som hon sällan använder, utan har valt att bara ha en officiell jobbsida.
-IT-tekniken är fantastisk men utvecklingen är oroande. Den skapar stress, eftersom känslan finns att man alltid måste vara uppkopplad. Det sliter oss på ett onödigt sätt. Kvinnor i min ålder blir deprimerade av att vara på sociala medier eftersom de jämför sig och upplever att de själva har det sämre/tråkigare än andra, visar forskning från bland annat Göteborgs Universitet. Bry dig mindre om vad andra tänker, säger Lisa med fast röst.
Rösten ja, hur gör hon för att hålla den i trim?
-Jag gör röstövningar för att värma upp rösten, ungefär som sångare gör. Känns halsen lite grötig gör jag som operasångerskan Birgit Nilsson rekommenderade mig en gång - jag tar och äter ett äpple. Äppelsyran rensar, stämbanden blir klara och sen är det bara att prata på!
Faktaruta:
Namn: Lisa Syrén Jardbrink
Bor: På Björkholmen i Karlskrona
Ålder: 60 år
Yrke: Journalist, radioprofil, föreläsare, krönikör
Familj: Gift med Mikael och har fem barn tillsammans, Lisa har ett och Mikael 4. Och katten Snusan.
Gillar: Böcker, växter, cykla och laga mat.
Bästa egenskap: Generös med mig själv.
Motto: Sök glädjen för eländet kommer av sig själv.