Läxhjälp, viktigt och givande!

En framgångssaga

Under snart tre år har det pågått ett projekt i Alvesta, initierat av ABF och Unga örnar. Projektet heter Jämlika barn.

I Café Rönnedal samlas mellan 25 och 40 barn varje vecka för att få hjälp med sina läxor. Det är barn i årskurs 4 – 6, många kommer varje gång medan en del väljer att komma dit inför ett speciellt prov. Tanken med projektet är att alla barn ska få samma möjlighet att klara skolan, oavsett hur deras omgivning ser ut.

-Vi har fått bekräftat av skolledningen att flera av dem som gått hos oss, och som har legat i farozonen för att inte få godkänt, har klarat skolan bra och det blir ett härligt kvitto på att vår verksamhet gör nytta, säger Anne-Christine Niklasson en av dem som har varit med från starten.

På plats finns ca tio volontärer som ställer upp helt utan ersättning, för att hjälpa barnen med läxorna.

-Man behöver inte vara lärare för att hjälpa till här, även om flera av oss har den bakgrunden, säger Anne-Christine.

-Vi har egna barn som vi har klarat att hjälpa med läxorna så då klarar vi detta också, inflikar Anette Thygesson som även hjälper till vid SFI-utbildningar.

Barnen kommer oftast direkt från skolan och uppskattar att Ifrah Mohamohassan, som arbetar i caféet, dukat fram mjölk och ostfrallor till dem, innan det är dags att börja plugga igen.

Sabina Dadajeva som går i fjärde klass är där varje vecka.

-Jag trivs jättebra här, alla är snälla och hjälpsamma. Det jag behöver mest hjälp med är matte och engelska, stavningen är inte alltid så lätt, säger hon med ett stort leende.

Camilla Mörberg, från ABF i Södra Småland, är den som är ansvarig för verksamheten.

-Antalet barn som behöver hjälp har ökat så vi ser väldigt gärna att fler personer anmäler sitt intresse att hjälpa till. Det är bara att höra av sig till mig.

Alla insatser som görs är på ideell basis och belöningen är den tacksamhet och glädje som arbetet skapar, säger flera av volontärerna.

Anne-Christine berättar hur glad hon blev när hon fick en varm kram av ett av barnen hon mötte när hon var ute och gick för några dagar sedan.

-Man får så mycket värme och vänskap och lär oss hur barnen tänker. Barnen är väldigt tacksamma för hjälpen de får. Alla har olika bakgrund, en del har bara bott i Sverige ett år och ska klara att exempelvis lära sig engelska där läroböckerna är på svenska, säger Anette.

Att kommunicera med barnen är inga problem, man talar alltid svenska vid läxhjälpen och skulle det vara något som man inte förstår finns det alltid något annat barn som kan hjälpa till och tolka och förklara, berättar Margareta Arvidsson.

-Vi behöver som sagt bli fler frivilliga och kommer därför att ha ett informationsmöte inom kort. Det fina med detta jobb är att man kan göra en insats, som inte tar så lång tid men som betyder så väldigt mycket för den som får hjälpen. Det är en massa saker man ska kunna när man går i mellanstadiet, säger Camilla.

-Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, så tänker jag säger Anette.

Sabina uppskattar hjälpen från Helen

Några av de 10-tal volontärer som sköter läxhjälpen

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.