Konst dröjer sig kvar i minnet
Staffan Nilsson har drivit Galleri Småland i Alvesta sedan 1983. Konstintresset växte han upp med, hans föräldrar var mycket intresserade av konst och umgicks med många konstnärer.
-När jag var barn så blev jag alltid så irriterad på min far, som var möbelhandlare, eftersom han alltid när vi var på semester skulle kolla på andra möbelaffärer. När jag själv fick barn gjorde jag på samma sätt, jag drog med dem till olika gallerier mot deras protester, säger Staffan och skrattar gott.
Han har en blick för bilder och konst som han säger är medfödd. I och med att hans föräldrar samlade på konst så fick han lära sig från tidig ålder träna sina ögon att se vad som såg bra ut och som var intressant.
-Jag kan inte dra ett streck så det ser bra ut, säger han.
Den mest populära utställaren är konstnären Kristina Assarsson från Skåne, hon har ställt ut hos Staffan i 25 år.
-Hennes tavlor är både personliga och iögonfallande, med mycket färg i flera lager. Det kommer alltid mycket folk hit och tittar på hennes utställningar och köper tavlor. Konstnärerna och jag håller alltid samma pris, säger Staffan.
Han har anordnat flera minnesutställningar under åren, en av de senare var med Sven Johanns tavlor, en Alvestakonstnär. Hela hans kvarlåtenskap skänktes till Smålands museum när han dog, och där finns mer än 200 tavlor och 300 bilder, berättar Staffan. Till minnesutställningen fick han låna en del tavlor från både muséet och privatpersoner.
Staffan anlitas både som värderare och att hänga om tavlor hemma hos folk.
-Det blir exempelvis inte särskilt lyckat att blanda oljemålningar och sydda tavlor. Däremot går det utmärkt att hänga akvareller och oljemålningar tillsammans.
Utöver de tre dagar i veckan han håller öppet i galleriet blir det många fler timmar som läggs på konst. Det är både en hobby och ett arbete, säger han. Till vardags arbetar han som lärare i Svenska för invandrare och håller nu på att skriva en bok. Den innehåller 13 svenska noveller skrivna av kända författare och handlar om Sverige i backspegeln. Staffan gör bland annat läsförståelseövningar till varje novell. Han har också skrivit två diktböcker. I den ena bygger texten på en målning.
Att måla om ramar är en annan sysselsättning.
-Tavlorna kommer bättre till sin rätt i en fin ram. Förr var det vanligt med breda guldramar, nu väljer ofta konstnärerna bort ramen helt och hållet och målar istället på kanten av duken också. Jag brukar säga att ju bredare ram desto sämre konst. Ramen blir ett sätt att dölja en dålig målning, säger Staffan och skrattar.
Förutom att ställa ut och sälja konst, samlar Staffan själv på tavlor och ska ställa ut en av sina samlingar i Skåne i sommar. Det handlar om döda Österlenmålare, samlingen innehåller mer än 200 tavlor av ca 70 olika konstnärer.
-Att syssla med konst är ett sätt att leva.
En av de konstnärer som dragit mest folk var den då 16-åriga Alvestakillen Daniel Johansson som målade motiv från Alvesta. År 2001 ställde han ut hos Galleri Småland och folk köade långt ut på gatan för att få se och köpa.
-Folk stod och höll i tavlorna och vågade inte släppa dem för risken att någon annan skulle ta dem, säger Staffan och skrattar. Tyvärr målar inte Daniel så mycket längre.
Under de 32 år som han har haft sitt galleri har många konstnärer ställt ut. De flesta är svenska konstnärer men det förekommer även att utländska målare ställer ut.
-Jag ser ett generationsskifte när det gäller besökarna. Nu är det barn och barnbarn till dem som kom hit i början. Konst är väldigt personligt, och man får ett speciellt förhållande till den. Många har sagt till mig att de ångrar att de inte köpte en viss tavla när de hade möjlighet. Konsten dröjer sig kvar i en, säger Staffan.
Numera ändras utställningarna en gång i månaden och det kommer en ny konstnär i de tre utställningsrummen. Till jul ställer Eva Gotemark och hennes son Andreas Hessman ut i Galleri Småland, båda har ett modernt måleri.
Hans Eriksson från Alvesta besöker galleriet minst var tredje vecka. Hans personliga favorit är Anders Zorn och Bruno Liljefors.
-Det är en stor tillgång för Alvesta att galleriet finns. Även om jag inte köper så många tavlor så älskar jag att komma hit och titta säger Hans.