Kemins dag på Mohedaskolan

I veckan som gick var det full exprimentlusta på Mohedaskolans mellanstadie. Initiativet till att genomföra Kemins dag för andra året i rad tog lärarna i årskurs 5, Annika Ström och Charlotta Rahm.

-Målet med Kemins Dag är att öka intresset för kemi och annan naturvetenskap, berättar Annika. Bakom arrangemanget står Svenska Kemistsamfundet, Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och IKEM.

-I år har UNESCO valt att 2015 ska vara ”Ljusets år”, och därför blev det experiment kopplat till ljus, säger Charlotta.

Material till experimenten får lärarna beställa helt gratis och i år skulle eleverna dels göra en oljelampa och dels ett batteri till en ledlampa.

-Ljus är intressant för barnen att lära mer om, vi har ju ljus i så många olika prylar idag speciellt i tekniska saker som mobiltelefoner och annat, säger Annika.

Det ena experimentet görs med läraren som ledare och det andra får barnen göra själva. Samtliga barn och lärare i mellanstadiet har varit med och testat.

-Det är ett bra initiativ från IKEM med flera, eftersom vi får möjlighet att göra annorlunda laborationer på högre nivå än vi har möjlighet till annars. Materialet är gratis vilket är bra eftersom vi inte har råd med några större utgifter, säger Annika.

-När man gör sådana här laborationer, som nästan blir som en ”happyning”, så kommer eleverna lättare ihåg vad de har lärt sig, säger Charlotta.

För att göra ett batteri till en ledlampa går det bland annat åt en kolstav och saltlösning.

-Allt vi använder i våra laborationer här på mellanstadiet är helt ofarligt och går att hälla ut i vasken, berättar Annika.

Stipendie från Teknikspanarna

Charlotta och Annika delar på undervisningen för de 42 eleverna i årskurs 5 och de älskar sitt jobb. Inspiration till lektioner hämtar de, förutom från kursplanen, bland annat från Internet och Google.

-Vi har stor frihet att undervisa på vårt sätt och det är viktigt att vi kan lära ut på flera olika sätt, säger Charlotta.

I år fick mellanstadiet på Mohedaskolan ett stipendie på 10 000 kr från Teknikspanarna. Pengarna ska användas för att utveckla teknikundervisningen.

-Vi måste tänka på kostnader vilket gör att vi inte har möjlighet att åka iväg på studiebesök särskilt ofta, men vi välkomnar gärna olika yrkesgrupper att komma hit och berätta för eleverna om sina jobb, säger Annika.

-Jobbar vi med ögon så kan vi exempelvis bjuda hit en optiker. Det är bra att knyta ihop teori med praktik, menar Charlotta.
 

Hur gick då experimenten?

Alla ledlampor lyste och så även oljelamporna. Det var ett glatt gäng femteklassare som summerade dagen:

-Kul och klurigt, tyckte många.

-Intressant att se hur lite saker man behöver för att göra ett batteri, sa Annie.

Victor tyckte det var bra att de fått samarbeta och Philipp sa att det var coolt när oljan la sig över alltihopa och att lågan brann.

-Kul men trist att inget small, sa Rune och Gustav.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.