Jag är inte mina barns doktor, jag är deras mamma.

Som barn var Ida Westin väldigt allergisk vilket gjorde att hon ofta fick besöka läkare. Hon lyssnade noga på vad de sa och där någonstans väcktes hennes intresse att själv bli läkare som vuxen.

Ida var ett nyfiket barn, intresserad av det mesta och fick också möjligheten att prova på olika saker, vilket gjorde henne grundtrygg. Hon läste allt vad hon kunde komma över i bokväg, både barn- och vuxenböcker, och lekte sällan med leksaker. Var det inte umgänge med kompisarna så hängde hon med näsan i en bok.

Vad fick dig att välja ditt yrke? -Intresset väcktes vid mina många läkarbesök som barn. Jag tycker människokroppen är spännande att veta mer om. Dessutom gillar jag möten med människor och det har man många i mitt jobb.



Det tog 12,5 år innan Ida var färdig barnläkare. Först fem och ett halvt års studier i Uppsala sedan två år som AT-läkare i Kalmar och sist men inte minst fem år som ST-läkare i Växjö. Under tiden man gör sin AT och ST (SpecialistTjänsgöring) som läkare både arbetar och fortbildar man sig samtidigt. Att Ida valde att bli just barnläkare förklarar hon med att det funnits med sedan hon var lite. När hon sedan arbetade på en vårdcentral under AT-tiden träffade hon många olika patienter och upptäckte då att det var barnen som var absolut roligast och intressantast.  

Hur hanterar du de svåra sidorna i ditt jobb? - Jag och mina kollegor försöker alltid se det som att om vi inte varit där, hade det hänt ändå. Däremot är vi glada att vi kan vara med och lindra och stötta i sådana lägen. Vi är ett bra gäng med kollegor som stöttar varandra men visst händer det att jag kommer hem efter jobbet och gråter. Och det är bra, för man ska känna. På senare tid har vi börjat med så kallad debriefing som innebär att personalgruppen samlas när något hänt och går igenom vad som hände, om man kunde gjort annorlunda och lyssnar om någon behöver psykologhjälp. Men vi är sällan ensamma i stunden och det i sig är en trygghet.

Idag jobbar Ida 50% som barnläkare och 50 % som barnhälsovårdsöverläkare. Som överläkare har man oftast ett lite större ansvar för ett specifikt område. Barnavårdscentralerna, BVC, lyder under vårdcentralerna men för att vården ska bli lika i hela landstinget finns dels en samordnare och dels en överläkare. Deras uppgift är också att se till att landstingets BVC-mottagningar håller minst lika bra kvalitet som övriga landets. Ett uppdrag som Ida trivs bra med.

En stor del av arbetet som barnläkare går ut på att lugna och trygga oroliga föräldrar. Dagens föräldrar är mycket pålästa innan de kommer till en läkare enligt Ida. Det är både på gott och ont. Dels gäller det att vara källkritisk när det gäller informationen på internet, men det är också så att en diagnos kan vara från lindrig till svår vilket en läkare kan bedöma. På internet finns dock alltid symptomen på den värsta formen av sjukdomen, vilket är ovanligt att någon får.

När Ida jämför med sin egen uppväxt så säger hon att på den tiden fanns förstås ingen diskussion om  barn ska sitta framför dataskärm eller ej. Något som däremot finns nu är större portioner mat och mer skräpmat.  –Men jag ser också att fler och fler föräldrar intresserar sig för hälsosam mat. Vi i vården har också ändrat fokus från att endast bedriva sjukvård till att nu även jobba mer med förebyggande hälsovård.

Vilken är din största utmaning? Tiden. Som heltidsarbetande med två barn önskar jag, som alla andra, att jag hade mer tid. Mer tid för fortbildning i jobbet och mer tid till familjen. Min kalender är min bästa vän just nu och kommer att vara så i flera år framåt.

Ida tror inte hon har ändrats så mycket sedan hon fick barn och blev färdig barnläkare. –Jag ska inte vara doktor åt mina barn, jag ska bara vara deras mamma, och det försöker jag leva upp till. Eftersom jag i grunden är en ganska trygg person så oroar jag mig inte så mycket . Varken jag eller min man är särskilt lättstressade och vi är helt överens om hur vi vill fostra våra barn. Vi försöker inkludera barnen i det mesta. De är inget problem, de är en tillgång i vår familj.

Läkarjobbet innebär oregelbundna arbetstider med kvällar, nätter och helger men det tycker Ida är bra eftersom hon kan ta ledigt andra tider och hämta barnen på förskola och dagis. Framtiden är ljus, säger Ida och hon tänker fortsätta med att arbeta som barnläkare länge än.

-Det är så roligt och givande att träffa alla olika människor, med olika bakgrund och problem, och att få möjlighet att möta dem där de är. För att inte tala om alla roliga saker som barn säger. Ida berättar om en gång när hon fick sig ett gott skratt. En liten flicka frågade henne om hon brukar gå på toaletten. –Javisst, svarade hon. Då viskade flickan halvhögt till sin mamma om hon skulle våga fråga om Ida har jeans på sig ibland. Ida svarade ja, varpå barnet utbrast: -Mamma, mamma! Då är hon ju en riktig människa!

Så visst har jag världens bästa jobb, säger Ida och ler.

FAKTARUTA: Ida Westin
Ålder:   35 år Bor: i Växjö kommun
Familj: man och två barn, 3 och 6 år gamla
Yrke:  barnläkare samt barnhälsovårdsöverläkare på 50%
Fritidsintressen:  gillar att fotografera och umgås med familj och vänner
Bästa egenskap: I grunden är jag positiv vilket hjälper till i många situationer
Motto: Allting går att lösa, det tar bara olika lång tid.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.