Här blir mat en upplevelse
Det doftar fantastiskt gott av grillat fläsk när man går upp för den lilla backen mot Sjöborgens uterestaurang. Inne i huset, som bara har tre väggar, står Ida och Malin Comstedt och steker raggmunkar och fläsk för fulla muggar. Idag är det säsongspremiär för “Fläsktisdag”.
För tre år sedan bestämde sig Peter och Malin Comstedt att nu måste vi vara hemma och med våra barn. Båda hade jobbat i princip dygnet runt på sina tidigare arbeten men nu sa det stopp.
-Vi bestämde oss väldigt snabbt, sa upp kontraktet på Alvesta golfrestaurang, som vi drev vid den tiden, och började fundera på vad vi ville ägna oss åt i framtiden, berättar Peter.
Tredje generationen Comstedt på Sjöborgen
Gården Sjöborgen, som ligger alldeles jämte sjön Stråken, har varit i familjen Comstedt i flera generationer. Gården har anor ända sedan 1400-talet och har varit både frälsegård och säteri.
-Privat lever vi på vad gården kan ge, vi odlar egna råvaror och har kor, höns och ankor för eget bruk. Vi odlar kryddorna vi använder i matlagningen eftersom vi är väldigt noga med smaker. Fläsket till restaurangen köper vi in. Det är noga att man följer alla regler som finns, när man driver restaurang. Grönsakerna skördar vi oftast precis innan våra gäster kommer, säger Peter.
Unik uterestaurang
Ganska snart bestämde sig Malin och Peter att satsa på en uterestaurang där de tar tillvara gamla recept ända sedan 1850-talet och odlar grödor som fanns på den tiden.
-Det händer att vi får frön av snälla människor, som ber oss att ta tillvara gamla sorters växter för att få dem att leva vidare. På gården odlar vi bland annat rovor som inte är särskilt vanliga att äta numera, men var en viktig råvara förr.
Gästen styr menyn
Restaurangen har ingen fast meny, förutom “Fläsktisdagens” raggmunk med fläsk och i övrigt tar de endast emot bokningar.
-Eftersom det är kunden som styr menyn, så kan vi bara ta bokningar. Vi lägger oss vinn om att skapa en smakupplevelse för våra gäster och har tre till fyra sällskap i veckan. Som exempel hade vi för en tid sedan en gäst som hade sitt födelsedagskalas här. Personen var född 1941 och vi letade fram recept och valde råvaror från just det årtalet. Vi har ett stort nätverk av människor som hjälper oss att få fram recept och annat vi behöver och inte minst Kalmar Läns museum har hjälpt oss mycket, berättar Peter.
Fläsktisdagen
Under förra året bestämde sig Malin och Peter för att satsa även på en mer öppen restaurang och Fläsktisdagen var född.
-Vi serverar fläsk med raggmunk, det är fläsket som är i centrum, säger Peter och skrattar. Fläsket har funnits som mat för svenskarna i århundraden och varit en viktig föda.
Varje tisdag under sommaren, fram till september, har de öppet och varje veckan kommer det mellan 40 och 70 personer till den lilla restaurangen på kullen.
Malin har fullt sjå med att steka raggmunkar på den stora vedspisen. Dottern Ida hjälper till när det är mycket att göra och har idag hand om att grilla det rimmade fläsket på kolgrillen, som serveras med rårörda lingon.
Eget porslin
Till starten beställde Malin och Peter keramiktallrikar och muggar från en lokal keramiker. De har sitt eget varumärke format i leran, både på det vackra faten och muggarna.
-Vi vill gärna samarbeta så lokalt som möjligt men tycker också om att göra det vi kan själva, säger Peter.
Giftfritt och närodlat
På gården finns en arbetshäst som Peter använder när han ska ploga och harva. Familjen lever alternativt och inga bekämpningsmedel finns på de 1500 m2 stora odlingarna. Inget gödsel heller utan bara organiskt material.
I sjön Stråken fiskas gädda ibland som serveras på restaurangen, det är den enda insjöfisk som är godkänd att servera eftersom den inte innehåller tungmetaller på samma sätt som andra fiskar.
Som avslutning på intervjun beställde jag in en portion raggmunk med fläsk och utan tvekan var det den godaste portion av just den rätten som jag någonsin ätit. Väl värd varenda krona.
Ida grillar fläsk