Han är sin egen produkt

En av deltagarna i körslagets “Team Strömstedt”, programledare i UR:s “Datorer för skräckslagna” på 90-talet och blivande författare. Möt Lars Hornborg, en mångsidig man som brinner för ledarutveckling.

 

Lars var bara fem år när hans pappa fick jobb i Kanada och familjen flyttade dit. Att vara nykomling utan att kunna språket blev tufft.

 

-Jag blev mobbad för att jag inte var en riktig “kanadick”. När vi sen flyttade hem till Sverige och Mönsterås efter nästan sex år, blev jag mobbad för att jag inte var mönsteråsare, säger Lars och ler snett.

Den mångåriga mobbingen slutade först på högstadiet, och då efter att Lars medvetet valt att bli “ett med tapeten”.

 

-Jag valde att anpassa mig, att härma dialekten så jag lät som de andra, klädde mig precis som alla andra och höll med om allt. Jag suddade ut mig själv. 

Kunde inte slå

Lars tror att mobbingen delvis berodde på att han redan då var stor och lång, och att han inte kunde slå tillbaka när någon gav honom stryk.

 

-Jag försökte, men handen stannade alltid precis innan jag skulle slå till. Det är helt omöjligt för mig att skada någon fysiskt.

Anpassningen gjorde att han fick höra till gänget och det kändes skönt. Efterhand vågade han släppa på lite av sig själv tills han hade hittat tillbaka till sitt vanliga jag.


Ledarskap

Lars brinner för ledarskap, eller som han uttrycker det “Healthy leaders, healthy organizations”. Att hjälpa ledare att må bra i sin roll, eftersom ledare som mår bra skapar en bra arbetsmiljö.

 

-Jag hade eget företag redan på 80-talet och var både VD och konsult. Efterhand som vi fick fler och fler anställda i företaget insåg jag att jag inte alls trivdes med att vara VD och ledare. I klarspråk – jag hatade att vara chef. Jag hade turen att ha en konsultchef som kunde tänka sig att byta roll med mig, vilket fungerade utmärkt.  Där väcktes mitt intresse för att skapa ett hälsosamt ledarskap. Alla väljer inte att vara chefer och en del behöver också utvecklas i sin roll för att kunna göra ett bra jobb.

I början av 2000-talet gick Lars ett ledarskapsprogram och på den vägen är det. Sedan många år tillbaka driver han sin konsultfirma och arbetar bland annat med lönande och hälsosamt ledarskap.

-Varifrån kommer alla idéer om hur en chef ska vara? Det är mycket som man ska leva upp till, och det finns många som har synpunkter.

 

Skriver en bok

För ungefär fem år sedan satt Lars och hans gode vän Maarten Botterman och diskuterade ledarskap. De kom fram till att det saknas en bok om just hälsosamt ledarskap och bestämde sig för att skriva den tillsammans. Den gången blev det bara en gemensam syn på innehållet i boken och så blev idén liggande i byrålådan tills för ett par månader sedan. Nu är de båda igång skriver för fullt, det blir en version på engelska, och förhoppningsvis är boken klar att ges ut någon gång nästa år.

Mötte kärleken

Lars gick systemvetarlinjen på Växjö högskola och i samma klass gick Silva. Lars säger att hon nog uppfattade honom som stor och bullrig i början, men det visade sig att de hade många gemensamma intressen. Båda hade varit på kibbutz och för båda var musiken viktig. De hade till och med samma servis, berättar Lars och skrattar. Efterhand växte kärleken fram och besluten att gifta sig och skaffa barn är de viktigaste i Lars liv så här långt, menar han.

 

-Det var häftigt att gifta sig, att bli ett par och visa att vi trodde på relationen. Vi hade bott ihop ett tag innan men det det blev ändå en stor skillnad att vara gift.


Ärlighet men inte sanningsägare

Idag känner sig Lars lugn och trygg. Han vet vem han är och har inget behov av att dölja vad han känner.

-Det är ingen förlust att visa att man blir ledsen, trots att samhället inte tillåter oss att misslyckas. Rädslan för att misslyckas väger tyngre än allt annat. Men det är viktigt att skilja på att misslyckas och att vara misslyckad. Vad är egentligen ett misslyckande och hur får man det till att bli en tillgång?

 

Ärlighet är viktigt för honom men han stör sig på “sanningssägare” som tror att deras sanning är den enda. De som gör sig till talespersoner för sanningen med stort S.

 

-Det skapar så onödiga konflikter.

Några få men nära vänner spelar en stor roll i Lars liv. Människor som han kan prata med om vad som helst, som lyssnar och blir lyssnade på.

 

-Det är skönt att jag har människor omkring mig som jag kan lita på och räkna med.

 

Fakta:

Namn: Lars Hornborg
Bor: I Öja, Gemla
Ålder 58 år
Familj. Gift med Silva, två vuxna barn
Yrke: konsult, ledarskapsförändring
Fritidsintressen: skriva på min bok om hållbart ledarskap, segling, att dyka eller att bara vara.
Bästa egenskap: nyfikenhet. Jag säger “Javisst” istället för att säga att det inte går.
Motto: “En öppen dörr släpper in mer än den släpper ut”. 


Bild: Anna Joanzon

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.