De lär ungdomar om HBTQ

Magdalena Erixon och Sofia Nyander bor i vardagslag i Uppsala eftersom Magdalena pluggar till präst. I tre veckor har de befunnit sig i Alvesta där hon har gjort sin prästpraktik.

Med jämna mellanrum är de båda ute och föreläser för ungdomar om HBTQ-frågor, I första hand inom kyrkans värld. De har varit ett par i drygt ett år men har känt varandra i elva år.

-Många ungdomar idag har bra koll på sex och samlevnadsfrågor. Det finns många bra sidor på nätet, inte minst ungdomsmottagningarnas, säger Magdalena.

-De flesta är nyfikna när vi kommer ut och pratar med dem, och flera har efteråt kommit fram till oss och tackat oss. En del berättar då att de själva känt sig utanför och trott det varit något fel på dem, säger Sofia.

Sofia, som sjunger och spelar under artistnamnet Lionessa, växte upp i en mindre ort i östra Småland.

Spelade en roll
-Jag mådde väldigt dåligt under min uppväxt och förträngde i princip hur jag kände. Jag trodde jag var sjuk och att jag var den enda människan i världen som var som jag. När jag kom ut som transperson för ett par år sedan fick jag ett väldigt stöd från min omgivning. Att komma ut var inget val för mig. Jag ville inte dö, jag behövde leva! Jag hade lärt mig spela rollen som man väldigt bra och hade valt ett utseende som skulle vara manligt, med stort svart helskägg. Men jag mådde aldrig bra.

-Jag som kände dig innan du valde att komma ut vet att du egentligen inte var den machoman som du ville göra sken av, säger Magdalena och skrattar.

Man eller kvinna?
Den vanligaste frågan de får är vad Q:et betyder i HBTQ.

-Jag brukar förklara det med att den som väljer att kalla sig Queer, som Q:et står för, gör det av olika skäl. Antingen för att de inte identifierar sig som H, B eller T, eller för den skull inte vill definiera sitt kön. Men det kan också vara ett politiskt ställningstagande. Från början var ordet Queer ett skällsord som amerikanska fångar använde på homosexuella män. Ett ord som HBTQ-rörelsen har återerövrat, säger Magdalena.

-En del frågor handlar om sex och och om jag opererat mig, men den typen av frågor väljer vi att inte svara på. Och det brukar ungdomarna respektera. Däremot har det hänt att folk som inte alls känner mig kommit fram till mig på stan och ganska så ilsket sagt:

-Vad är du egentligen, man eller kvinna? Jag brukar svara “vad ska du med den informationen till”. Jag har inte valt att vara trans men jag vill inte heller gömma mig utan istället göra min röst hörd, inte minst mot de normer som SD sprider och som börjat få fäste i samhället, säger Sofia.

Normkritisk
-Vi behöver hjälpas åt att se hur samhället ser ut idag. Är alla välkomna i alla sammanhang? Syns och märks detta tydligt? För oss handlar det om relationer inte att man kan all teori och att man alltid uttrycker sig rätt, säger Magdalena.

-Det handlar helt enkelt om mänskliga rättigheter, säger Sofia.

-Jag har läst om Jonas Gardells bok “Torka aldrig tårar utan handskar” och jag inser att vi inte kan döma dem som var med då. Men NU kan vi tänka och göra annorlunda. Det handlar om att dra lärdom av historien. Vi behöver en arg Jesus som säger ifrån, menar Magdalena. 

 Sofia till vänster och Magdalena till höger.

HBTQ är en på svenska vedertagen akronym för homosexuellabisexuellatrans- och queerpersoner,

Transsexuell: är sammansatt av de latinska orden Trans, som betyder ‘över’ och Sex, som betyder kön. En person som är transsexuell upplever, vanligen från tidig barndom, att den är född i fel kön. Kropp och könsidentitet går inte ihop.

 

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.