Bron - ett integrationsprojekt med vänfamiljer

Alvesta församling och Alvesta kommun har tillsammans startat projektet Bron, i syfte att genom vänfamiljer skapa en bättre integration för människor som har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Projektet Bron har nyss dragit igång och projektledare är Christina Elmersson. Hennes arbete innebär att skapa kontakt mellan svenska värdfamiljer och nysvenskar som fått permanent uppehållstillstånd. Syftet med projektet är att ge nya svenskar en bra start genom att de får lära känna svenskar, möjlighet att träna sig i språket, får veta mer om den svenska kulturen och samhället med hjälp av sin värdfamilj. Men tanken är också att svenska familjer ska få möjlighet att lära känna folk från andra länder och kulturer, och kanske bli vänner för livet.

-Det handlar inte om att lära en person hur myndigheterna fungerar utan om att umgås och ha roligt, säger Christina.

Tanken är att värdfamiljerna ska finnas där under ett år, men det går att ställa upp under kortare period om man vill det. Intresserade av att bli värdfamilj anmäler sig till Christina genom att fylla i ett formulär med olika frågor och önskemål. Den som önskar få en värdfamilj fyller i ett liknande formulär med uppgifter om intressen, språk med mera. Utifrån denna information matchar sedan Christina ihop familjer och personer som hon tror kan få ett trevligt umgänge. Att kemin fungerar mellan personerna är viktigt, så att det blir givande möten för alla berörda.  Första mötet sker alltid tillsammans med Christina och man har sedan en prövotid under en månad.

Varje värdfamilj bestämmer själva, tillsammans med personen eller familjen de ska vara värd för, hur ofta de ska träffas och vad de ska göra. Detta sker helt ideellt från värdfamiljen 

-Jag rekommenderar att man träffas en gång i veckan, för att få en bra kontinuitet och för att man lär känna varandra bättre om man ses regelbundet. Kan man inte det så går det även bra var fjortonde dag, säger Christina

En del av hennes arbetstid går åt att nätverka med olika organisationer och personer för att skapa samverkan som gynnar projektet. Som exempel anordnar ABF läxhjälp i västra delen av Alvesta, något som Christina tror att de kan samarbeta om så att det finns läxhjälp att tillgå även i östra delen av samhället.

Alvesta är på femte plats i länet när det gäller att ta emot flyktingar i förhållande till invånarantal. Flera kommuner fick erbjudande om att vara med i projektet men bara Alvesta nappade. Pengar kommer från Växjö stift, Alvesta kommun och Länsstyrelsen. Det finns ett stort behov av värdfamiljer, berättar Christina och många har kommenterat att hennes arbete är viktigt. Intresserade kan skicka mejl till Christina, christina.elmersson@svenskakyrkan.se eller ringa på telefon 0727-447733.

www.vardagstexter.com är min hemsida. Ulla Sigfridsson heter jag och arbetar bland annat som frilansskribent.  Mina texter handlar om vanliga ovanliga människor. Jag bloggar ibland och skriver en del dikter. 
Jag skriver även reklam- och säljtexter och är van att jobba med sociala medier. Har erfarenhet från att jobba med hemsidor, personaltidningar, kundtidningar, kampanjer, debattartiklar med mera.

 

Under fliken finns mina kontaktuppgifter om någon skulle vilja anlita mig för skrivjobb eller utveckling av sina sociala medier.