Alfred, en mästare på choklad
Hobbyn som blev en gårdsbutik
Uppväxt i Wiesbaden i Tyskland, framgångsrik konditor som fick mjölallergi och som bestämde sig för att flytta till Sverige för att ta det lugnt. Så lugnt blev det inte. Möt Alfred Kulling, en mästare på choklad.
När Alfred var 15 år bestämde han sig för att bli konditor. Han ringde runt till alla bagerier och konditorier som fanns i hans hemstad Wiesbaden och fick napp på ett av de bästa. Under fyra år gjorde han sin praktik och utbildning där, den bästa av skolor menar han. Alfred har aldrig köpt färdiga dekorationer till sina bakverk, han gör allting själv.
Som 19-åring gav han sig iväg för att arbeta på några andra konditorier. Under tiden han jobbade gick han också kvällskurser för att bli konditormästare.
-Det mesta av lönen gick till hyran på min lägenhet, det är dyrt att leva i Tyskland, berättar Alfred.
Eget konditori
Han bestämde sig för att starta eget för att få möjlighet att tjäna lite mer pengar och tog över ett konditori från en gammal konditor som gick i pension. I fem år bodde Alfred hemma för att satsa alla sina inkomster på att göra stället till ett av de bästa i stan. När det var som mest att göra hade han fyra anställda.
-När jag var i 35-årsåldern sa läkarna att jag hade fått mjöldammsallergi och att jag skulle sluta med mitt yrke och helst flytta från stan med alla föroreningar för att bli bättre.
Flytten till Sverige
Alfreds svärföräldrar hade köpt ett sommarhus i Sverige och 1991 kom han till Sverige första gången.
-Det finns ingen landsbygd i Tyskland, man kan inte bo ute på landet, så det var en härlig känsla att komma hit.
Fyra år senare bestämde sig Alfred och hans fru sig för att flytta till Sverige och köpte ett hus i Långstorp utanför Rydaholm. Det kom en del saker emellan innan de kunde ta hela flyttlasset och flytta för gott men annan dag jul 2004 flyttade de in i sitt hus.
-Vi kände ingen här, men alla var så trevliga och välkomnande mot oss. Vi har fått bra kontakt och umgås med många svenskar. När jag fyllde 50 år så var det över 100 personer som kom och uppvaktade mig, säger Alfred och ser glad ut.
Tolkade från polska
Från början kunde han ingen svenska alls, bara tyska och polska. De senare eftersom han har släktingar I Polen. Han hade tänkt gå en utbildning men i samband med stormen Gudrun kom det hit en del skogsarbetare från Polen och då fick Alfred hjälpa till med att tolka mellan de polska skogsarbetarna och de svenska skogsägarna i trakten. På så sätt lärde han sig sakta men säkret svenska.
-Jag är duktig i matte men inte så bra på språk, så jag har alltid bett svenskarna att rätta mig när jag säger fel, för att lära mig språket så bra som möjligt, säger Alfred på klingande småländska med lite tysk brytning.
Hobbytillverkning
Att göra praliner var från början bara en hobby. När grannar och vänner fick smaka på chokladen började de tjata på honom att börja tillverka praliner i lite större skala.
-För mig är det viktigt att bara ha de bästa råvarorna. Jag prutar aldrig på kvaliteten och använder ekologiskt och rättvisemärkt kakao. Vi har heller inga konserveringsmedel i våra praliner och allt görs för hand.
Ekologisk och rättvisemärkt
Tyvärr förekommer det både barnarbete och mycket bekämpningsmedel på många kakaoplantager i Västafrika. Kakaobönan är känslig för vissa insekter och om man har många träd bredvid varann sprids insekterna. Då använder man bekämpningsmedel för att få bort dem. Vid ekologisk odling odlar man kakao genom att plantera enstaka kakaoträd med andra sorters träd emellan, som håller insekterna borta. Första skörden tar man efter fyra till fem år. Denna metoden är cirka 15 gånger dyrare än den där man ställer träden tätt bredvid varandra, berättar Alfred.
Gårdsbutik
Numera arbetar Alfred och hans fru heltid med att tillverka och sälja praliner hemma I sin gårdsbutik och ute på marknader. Oftast har de 25 – 30 olika sorter i lager. De erbjuder även chokladprovning för den som vill veta mer om choklad, råvaror, kvalitet och dess historia.
-När vi är hemma har vi alltid öppet i butiken och det händer att det kommer folk både sena kvällar och helger.
Faktaruta:
Namn Alfred Kulling
Familj: fru och dotter
Bor i Långstorp utanför Rydaholm
Ålder 56 år
Yrke konditor